Мелина Бухер пуска на пазара първата изцяло безпластмасова чанта на биологична основа

Picture of Изискана
Изискана
Главен редактор
Melina Bucher пуска на пазара първата изцяло безпластмасова чанта на биологична основа

Когато през март тази година IZISKANA.com разговаря с Мелина Бухер, основателка на едноименния етикет и първия производител на вегански чанти в Германия, на хоризонта вече се виждаше една новост: 100-процентов продукт на биологична основа. Сега, с новата чанта „Dreamer“, една мечта действително се сбъдва.

След години на разработване и сътрудничество с новатори в областта на материалите от цял свят Мелина Бухер пусна на пазара първата изцяло веганска чанта на биологична основа: от външния материал до пълнежа, подсилванията и нишките – компонентите на чантата са преосмислени в хармония с природата и напълно са лишени от пластмаса.

„През последните години се водеше огромен дебат за това кое е по-добро – животинската кожа или синтетичните алтернативи. Това, за което никой не иска да говори: независимо дали предпочитате продукт от животинска кожа или веган продукт, във всички чанти се използват различни компоненти на пластмасова основа като армировки, нишки, пяна или пълнеж. Тези компоненти правят невъзможно рециклирането на кожени изделия – индустрия за 500 милиарда щатски долара, създаваща продукти, които могат само да се изхвърлят“, коментира Бюхер в съобщение за пресата.

Melina Bucher пуска на пазара първата изцяло безпластмасова чанта на биологична основа 2

През 2022 г. компанията първа пуска на пазара чанта с дръжка, изработена от материала на биологична основа Mirum, произведен от Natural Fiber Welding. „Mirum“ използва иновативна технология, която отключва потенциала на естествения каучук, сертифициран от FSC, и използва естествени оцветители, като например въглен от естествен произход, за да се избегнат напълно пластмасите или синтетичните оцветители. Този материал има значително положително въздействие върху емисиите на парникови газове – като първоначалните резултати от тестовете обещават 90-процентно намаление на емисиите в сравнение с животинската кожа – както и върху недостига на вода и биоразнообразието, тъй като не изисква нито дъбене, нито вода по време на производството и боядисването“, се посочва в етикета.

От какво е изработена чантата „Dreamer“?

Чантата „Dreamer“ е резултат от 5-годишната съвместна работа: В нея като пълнеж се използва BioPuff Original, изолация от следващо поколение, произведена от Ponda. За разлика от конвенционалните пълнители като пера и полиестер, BioPuff Original се произвежда чрез извличане на влакна от растението Typha, като по този начин се възстановяват ценни екосистеми от влажни зони, поглъща се въглерод и се увеличава биоразнообразието.

Армировките на чантата са изработени от нетъкан материал на базата на остатъци от коноп от конопени полета в Германия от Revoltech, както и от чист мицел Forager oam от Ecovative. Мицелната пяна Forager се отглежда във вертикални ферми, захранвани със слънчева енергия, и е готова за събиране само за девет дни.

„Тази високоефективна пяна се нуждае от минимално количество енергия и вода и е напълно кръгова, като в края на живота си връща на земята хранителни вещества вместо замърсители“, обяснява Мелина Бухер.

„Dreamer“ е внимателно проектиран и ръчно изработен в собственото ателие на Мелина Бухер в Германия и вече може да бъде поръчан чрез уебсайта. Цената е около 700 евро, а чантата трябва да бъде доставена от средата на септември.

Melina Bucher пуска на пазара първата изцяло безпластмасова чанта на биологична основа 3

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

© 2024 IZISKANA.com - Бъди изискана!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg