Студените картофи всъщност са полезни за здравето на червата

Picture of Изискана
Изискана
Главен редактор
Студените картофи всъщност са полезни за здравето на червата

Студените картофи може и да не са обичайната ви вечеря, но според някои експерти това ястие е сред най-добрите храни, които можете да консумирате – поне що се отнася до здравето на червата ви.

Причината, поради която студените картофи са толкова полезни за поддържането на здравословна чревна среда, се крие във вида на съдържащото се в тях нишесте. Несварените бели картофи съдържат устойчиво нишесте, наречено така, защото е устойчиво на храносмилане. „Резистентното нишесте е важно за поддържане на много аспекти на нашето здраве и благосъстояние – от функцията на червата, храносмилането и усвояването на хранителните вещества до ефективната функция на имунната система“, казва Маз Пакхам, диетолог и основател на Nourishful Nutrition. Това означава, че той преминава през тънките черва в дебелото черво – или дебелото черво – непокътнат и без да се разгражда от организма. След това хранителните му свойства се използват от бактериалните микроби в дебелото черво.

Когато картофите се сварят (защото никой не бива да ги яде сурови), резистентното нишесте става активно, което означава, че организмът го третира по съвсем различен начин: превръща го в глюкоза и след това го абсорбира. Уловката? Ако картофите се сварят и след това се оставят да изстинат, активното нишесте се превръща отново в устойчиво нишесте в процес, известен като ретроградация.

Когато това нишесте достигне дебелото черво, то започва да ферментира, което спомага за създаването на множество добри бактерии в червата. Освен че увеличава броя на бактериите, то действа и като пребиотик, като подхранва вече съществуващите бактерии.

„Пребиотичните храни са важни за подхранването и подпомагането на растежа на полезните бактерии в червата, като лактобацилите и бифидобактериите“, обяснява Пакъм. „Като подпомагаме колонизирането на полезните бактерии в червата, можем да помогнем за намаляване на симптоми като подуване на корема, запек или подобни на IBS симптоми.“ Ако вземете предвид, че устойчивите нишестета и ферментиралите фибри хранят 90% от клетките ви (в сравнение с повечето други храни, които хранят останалите 10%), ще разберете защо е изключително полезно да ги включите в диетата си.

Освен че подобрява състоянието на средата в дебелото черво, устойчивото нишесте влияе на организма и по други начини. След като бъде усвоено от бактериите, нишестето образува съединения, включително газове и късоверижни мастни киселини като бутират, който е чудесен източник на енергия за клетките в дебелото черво. Поддържането на дебелото черво в добро състояние е важно не само за подобряване на храносмилането и храносмилателни състояния като запек; то може също така да намали риска от колоректален рак, който е четвъртата най-честа причина за смърт от рак в света. Мастните киселини, които не се използват директно от клетките на дебелото черво, се разнасят из останалите части на тялото, където играят важна противовъзпалителна роля.

Ако нямате идеи как да ги консумирате, послушайте съвета на Пакъм и комбинирайте студени варени картофи с други полезни за червата храни в купа със салата. „Комбинирането на студени картофи с кимчи е подходящ вариант за обяд, тъй като пребиотикът в картофите може да послужи като храна за пробиотичните бактерии, съдържащи се в кимчи“, казва тя. „Студените картофи са универсални, така че можете да ги добавите в салатата си с любимия си избор на протеин, независимо дали е месен или растителен, и те ще се справят добре.“

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

© 2024 IZISKANA.com - Бъди изискана!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg