Как да успокоим изгорял от слънцето скалп от сърбящо мъчение

Picture of Изискана
Изискана
Главен редактор
Как да успокоим изгорял от слънцето скалп от сърбящо мъчение

Случвало ли ви се е да нанасяте слънцезащитен крем старателно върху цялото си тяло, само за да установите няколко часа по-късно, че скалпът ви е зачервен, ядосан и изгорял до краен предел? Да, и ние сме били там. За съжаление, изгарянето на скалпа от слънцето със сигурност се случва от време на време, но това не означава, че трябва да страдате от болката, след като това се случи.

Има много начини за облекчаване на болката у дома (повече за това по-долу), но е важно да имате предвид, че ако симптомите не отшумят в рамките на седем до десет дни след изгарянето, може би е време да посетите дерматолог, който да ви предпише локални стероиди или антибиотици, според д-р Кори Л. Хартман, сертифициран дерматолог и основател на Skin Wellness Dermatology в Бирмингам, щата Албърт.

И ако някога сте имали нужда от извинение, за да започнете да експериментирате с всички очарователни летни шапки, които са изпълнили вашия канал, това е идеалният момент да го направите. Облеклото ви – и чувствителната ви кожа – ще изглеждат и ще се чувстват много по-добре.

По-долу попитахме двама дерматолози и един трихолог за най-добрите им съвети за начините за лечение, успокояване и предотвратяване на изгорял от слънцето скалп. Забавленията на слънце току-що станаха много по-безопасни.

Симптоми на слънчево изгаряне на скалпа

Така че сте били на слънце за известно време и подозирате, че може да имате слънчево изгаряне на скалпа. Ето няколко основни симптома, които ще ви помогнат да се уверите в това:

  • Зачервяване
  • Лющене
  • Дискомфорт
  • Образуване на мехури
  • Чувствителност
  • Сърбеж
  • Главоболие
  • Образуване на мехури

Освен от изгарянето, главоболието може да се дължи и на дехидратация от прекалено дългото пребиваване на слънце и може да продължи до 24 часа, казва д-р Джоди Алпърт Ливайн, сертифициран дерматолог и директор на дерматологията в Plastic Surgery & Dermatology of NYC. В същото време нещо като пилинг може да продължи до седмица. Но ако изгарянето е достатъчно тежко, че да предизвика образуване на мехури, трябва да потърсите лекарска помощ, казва д-р Ливайн.

Освен това, ако в миналото сте получавали слънчеви изгаряния на скалпа, тя препоръчва да посещавате дерматолог веднъж годишно, за да се уверите, че нямате развиващ се рак на кожата. „Изгарянето на скалпа е непосредственият проблем, но дългосрочният проблем е увреждането на кожата, причинено от слънцето“, казва тя.

Как да лекуваме изгорял от слънцето скалп:

Въпреки че няма бърз начин да се отървете от слънчевото изгаряне на скалпа, определено има някои неща, които можете да направите, за да облекчите дискомфорта.

1. Използвайте хладка вода за душ

Справянето с изгорял от слънцето скалп със сигурност може да бъде тежко понякога. Не само че трябва да продължите да миете и да се грижите за косата си, но и да правите всичко това с възпалена основа. „Не забравяйте да намалите температурата на душа и да използвате хладка или топла вода, тъй като горещата вода само влошава възпалението“, обяснява д-р Хартман. „Стойте настрана от стилове, които включват топлина от флейти и сешоари, и използвайте студени компреси, за да облекчите дискомфорта.“

2. Нанесете студен компрес

Независимо дали става въпрос за пакет с лед или охладена кърпа, прилагането на нещо охлаждащо върху слънчевото изгаряне ще помогне. „Предлагам незабавно да нанесете студено пресовани етерични масла като мента, евкалипт, ехинацея или гел от алое вера директно върху скалпа“, обяснява Бриджит Хил, сертифициран трихолог и основател на Root Cause Scalp Analysis.

3. Избягване на допълнително дразнене

Пропуснете шампоана за 24 часа след изгарянето на скалпа и изберете шампоани, които успокояват скалпа. „Избягвайте сулфатите и диметикона, които могат да засилят дразненето и да задържат топлината, влошавайки увреждането“, обяснява д-р Хартман. Ако предпочитате да избегнете изцяло шампоана, можете да използвате успокояващо изплакване на скалпа като хамамелис или розова вода, и не забравяйте да държите балсамите и стилизиращите продукти далеч от скалпа, докато зачервяването и дискомфортът отшумят, предлага Хил.

Въпреки че трябва да се стараете да избягвате топлинното оформяне на косата, Хил препоръчва да използвате приставката за нежен въздух на сешоара Dyson Supersonic с хладна настройка, когато оформянето на косата е неизбежно, докато скалпът се възстановява.

4. Използвайте продукти с алое

След като увреждането от слънцето е настъпило, д-р Хартман препоръчва да опитате Охлаждащия спрей за след слънце Oars & Alps. „Този иновативен продукт съдържа алое вера, ниацинамид и масло от кукуи, което произхожда от Хавайските острови и се използва от местните жители от векове“, обяснява д-р Хартман. „Този спрей помага за охлаждане, успокояване и възстановяване на увредената от слънцето кожа в немазна основа.“

Хил препоръчва да използвате Grow Gorgeous Sensitive Ceramide Rich Hair and Scalp Mask върху изгорял от слънцето скалп. „Този нощен серум намалява зачервяването и успокоява с влага“, казва тя. „Харесва ми, че е без аромат и е на основата на овесени липиди, които помагат за заздравяване на бариерната функция на кожата.“ Освен това Хил харесва Успокояващия тоник за скалп Design Essentials Peppermint & Aloe, който съчетава успокояващите и умиротворяващи свойства на алое с охлаждащото усещане на мента и може да се използва като оставящ продукт или като третиране на скалпа преди шампоан.

5. Носете слънцезащитен крем

Искате ли да избегнете напълно гореспоменатото лечение на изгорял от слънцето скалп? Превенцията е от ключово значение. „Ако косата ви е тънка, не забравяйте да прилагате широкоспектърен SPF, който е подходящ за начина, по който оформяте косата си“, обяснява д-р Хартман. „Помислете за слънцезащитен спрей като основа или като допълнение и не забравяйте да нанесете допълнително върху частта или всички области, които са изтънели. Разбира се, широкополата шапка винаги е най-добрият начин за защита на главата и шията, така че намерете стила, който ви подхожда, и го използвайте!“

Въпреки че винаги трябва да използвате слънцезащитни продукти за цялото си тяло по време на всякакъв вид излагане на слънце, д-р Хартман предлага да приемате и добавка с полиподиум левкотомос, като например хранителната добавка Heliocare Skin Care или ISDIN Sunisdin Daily Antioxidant Supplement. „Добавката ISDIN Sunisdin има над 100 клинични проучвания в подкрепа на нейната ефикасност и е доказано, че намалява ефекта от продължителното излагане на ултравиолетова светлина, като предотвратява клетъчното увреждане и същевременно стимулира производството на нови кожни протеини чрез своята антиоксидантна активност“, обяснява д-р Хартман.

Когато отивате на плажа, басейна или където и да било под слънцето, се уверете, че имате продукти, които могат да се прилагат върху скалпа ви за предотвратяване на слънчеви изгаряния. Supergoop! Poof 100% Mineral Part Powder SPF 35 PA+++ е един от любимите продукти на Хил. „Харесва ми лесното нанасяне (като сух шампоан), което позволява лесна употреба за оптимално покритие и естетически добавя текстура към плажния кок или плитка“, казва тя.

Д-р Хартман препоръчва COOLA Scalp & Hair Mist Organic Sunscreen SPF 30, защото е веганска формула, която не влияе на текстурата на косата ви и не пречи на прическата ви, а също така помага в борбата с накъсването.

6. Приемайте болкоуспокояващи лекарства без рецепта

Това в крайна сметка зависи от това колко силно е изгарянето ви, но ако имате дискомфорт от възпаление в областта, НСПВС (нестероидни противовъзпалителни средства) могат да бъдат полезни, казва д-р Ливайн. Това може да е добър вариант и ако имате силно главоболие. Тя препоръчва да приемате тиленол или ибупрофен при нужда, като отбелязва, че повечето симптоми ще отшумят за около час. „Това няма да помогне на кожата да се излекува – просто е за [справяне с] симптомите“, казва тя.

7. Нанесете крем с хидрокортизон

Д-р Ливайн е голям фен на 1-процентовите хидрокортизонови кремове за слънчеви изгаряния и има основателна причина за това. Според Mayo Clinic той може да намали зачервяването, сърбежа и подуването. Просто се насочете към местната аптека, за да проучите някои варианти, които се продават без рецепта. За допълнително успокояващо усещане д-р Ливайн предлага също да го комбинирате с алое или да намерите крем, който е предварително приготвен с двете съставки.

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

© 2024 IZISKANA.com - Бъди изискана!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg