Топ 10 на професиите, в които жените печелят повече от мъжете

Picture of Изискана
Изискана
Главен редактор
Топ 10 на професиите, в които жените печелят повече от мъжете 1

Анализирайки данните на Службата за национална статистика за разликата в заплащането между половете, експертите по лични финанси Wealth of Geeks определиха десетте най-добри професии, в които жените печелят средно повече от колегите си мъже, и хвърлиха светлина върху професиите, в които жените преодоляват стъкления таван и печелят по-високи почасови заплати.

Начело на списъка са професиите, свързани с общественото и гражданското правоприлагане. Чрез издаване на фиксирани наказателни постановления и съобщения за наложени глоби, служителите по обществено и гражданско правоприлагане гарантират, че водачите спазват правилата за паркиране в обществени паркове. Средното почасово заплащане на жените в тази професия е 16,11 пауда, докато средното почасово заплащане на мъжете е 12,50 пауда; това представлява 28,9% разлика в заплащането.

Изчислено е, че жените, работещи в сферата на социалните грижи, печелят средно 20,77 пауда на час, а мъжете – 17,18 пауда на час, което ги поставя на второ място в списъка с разлика в заплащането от 20,9%. В допълнение към наставничеството, застъпничеството и предоставянето на рехабилитационни услуги на лицата, тази длъжност включва и надзор на процесите на осиновяване.

На трето място са учените в областта на биологията с разлика в заплащането от 20,6%. Хората на тази длъжност изучават живите организми, както и заобикалящата ги среда. Жените в тази област печелят средно 20,30 паунда на час, докато средното почасово заплащане за мъжете е с 3,46 паунда по-малко – 16,84 паунда.

Топ 10 на професиите, в които жените печелят повече от мъжете 2

Управителите и собствениците на услуги под наем са следващите в списъка. Това включва управление на бизнес или екип; жените получават средно с 2,45 пауда на час повече от мъжете на тази длъжност, като получават средно 14,52 пауда на час срещу 12,07 пауда. Това означава, че разликата в заплащането между тях е 20,3%.

Личните асистенти и другите секретари заемат пето място в класацията с разлика в заплащането от 17,1 %. Тази работа включва предоставяне на административна и секретарска подкрепа на отделни лица или екипи. Жените печелят средно 14,37 пауда на час на тази длъжност, докато мъжете получават с 2,10 пауда по-малко.

Специалистите, преподаващи в областта на образованието на деца със специални нужди, заемат шесто място в списъка с разлика в заплащането от 16,8 %. Жените в тази област печелят средно 24,66 пауда на час, а мъжете – 21,12 пауда. Децата с емоционални, поведенчески или обучителни затруднения, както и с физически увреждания, получават подкрепа от хората на тази длъжност.

Ветеринарните лекари са на седмо място в списъка с разлика в заплащането от 14,3%. Те лекуват животни с наранявания и заболявания; жените могат да печелят с 3,14 паунда повече от мъжете на тази длъжност със средно почасово заплащане от 25,09 паунда, докато мъжете получават 21,95 паунда.

Жените в сферата на ерготерапията получават средно почасово възнаграждение от 20,85 пауда, докато мъжете получават средно почасово възнаграждение от 18,42 пауда. Ерготерапевтите помагат на хора с физически, умствени и социални увреждания да изпълняват ежедневни задачи.

Жените печелят средно с 2,26 пауда повече от мъжете като учени в областта на социалните и хуманитарните науки, чиято основна задача е да изучават и анализират човешкото поведение. Мъжете на тази длъжност печелят средно 18,16 пауда, докато жените получават с 12,4% повече – 20,42 пауда.

Сред обществените посредници и управителите на лицензирани помещения, които притежават или управляват пъбове или барове, има разлика в заплащането от 11,4%, като жените получават средно 15,10 пауда на час, а мъжете – 13,55 пауда.

Експертът по лични финанси в Wealth of Geeks Майкъл Динич заяви: „Завладяващо е да се види такава драстична разлика в почасовото заплащане между мъжете и жените на тези длъжности. Много жени в Обединеното кралство може да са били жертва на разликата в заплащането между половете, но е интересно да се види кои работни позиции сега могат да печелят повече от мъжете; резултатите могат дори да вдъхновят някои от тях за промяна на кариерата.

„От години жените се борят за равенство на работното място и борбата определено не е приключила. По-важно от всякога е жените да отстояват идеите си, да признават труда си и да се предлагат за ръководни длъжности, за да бъдат чути на работното място.“

Топ 10 на професиите, в които жените печелят повече от мъжете 3

Говорейки за съветите за пестене на пари за жените, Диних продължава: „Изключително важно е да контролирате финансите си; да сте наясно какви пари влизат и излизат от вашата банка. Това означава да прекратите абонаментите, които не използвате, да си поставите ограничения за разходите и да съставяте бюджети, когато можете.

„След като сте наясно с това какви свободни средства имате в банковата си сметка, пестенето на пари става много по-лесно. Внасянето на това, което можете, в банкова сметка „не пипай“ всеки месец ви дава по-голяма финансова независимост с течение на времето. Независимо дали става въпрос за 20 или 200 паунда на месец, определено си струва да имате спестовен фонд, в който да посягате при спешни случаи.

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

© 2024 IZISKANA.com - Бъди изискана!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg