Замърсеността на въздуха в България: Какво трябва да знаем

Picture of Изискана
Изискана
Главен редактор
Замърсеността на въздуха в България: Какво трябва да знаем

Последните данни от световен доклад за качеството на въздуха разкриват, че запрашеността на въздуха в България е сред най-високите в Европа. Въпреки лекото влошаване на ситуацията през последната година, според данните на IQAir, тя все пак е значително подобрена спрямо нивата преди пандемията от COVID-19.

Финият прах и неговите последици

Финият прах е съставен от изключително малки частици във въздуха, които се определят от техния размер. Частиците с диаметър по-малък от 10 микрометра се наричат PM10, а тези с диаметър по-малък от 2,5 микрометра се обозначават като PM2,5 и се определят като ултра фин прах. Тези малки частици произхождат от различни източници като автомобилни емисии, електроцентрали, изгаряне на дърва и въглища, както и природни катаклизми като горски пожари.

Защо ситуацията е притеснителна?

Горските пожари и увеличаващите се температури на Земята представляват сериозна заплаха за човешкото здраве. В Съединените щати качеството на въздуха се е подобрило през последните две десетилетия, но увеличаването на горските пожари, предизвикани от повишаващите се температури, представлява обратна тенденция, казва Маршал Бърк, доцент по “Наука за земната система” в Станфорд.

Опасностите от финия прах

Изследвания от Института за околна среда Станфорд Уудс показват, че димът от горски пожари представлява значителна част от замърсяването с PM2,5. В някои райони до половината от финия прах идва от горските пожари. Този тип замърсяване може да бъде еквивалентен на пушене на цигара на ден, което е тревожно, тъй като токсините във въздуха от други източници не са включени в тези данни.

Защо финият прах е толкова опасен?

Въпреки своя малък размер, финият прах има сериозно отрицателно въздействие върху човешкото здраве. Той може лесно да проникне в дихателната система, като премине през носа и гърлото и достигне до белите дробове и кръвния поток, което може да предизвика сериозни здравни проблеми.

Въздушната запрашеност е сериозен проблем, който изисква внимание и действия от страна на обществото и властите, за да се подобри състоянието на въздуха и да се гарантира по-доброто здраве на всички граждани.

Излагането на фин прах може да предизвика сериозни здравословни проблеми. Тези частици могат да причинят различни симптоми като кашлица, затруднено дишане, стягане в гърдите и дразнене в очите, носа и гърлото. В резултат на това, хората със съпътстващи сърдечно-съдови и респираторни заболявания са изложени на особен риск, като могат да развият сериозни респираторни проблеми като астма и бронхит. Бременните жени също могат да пострадат, тъй като финият прах може да доведе до забавяне на растежа на плода и преждевременно раждане. Дългосрочното излагане на прахови частици също увеличава риска от инфаркт и инсулт.

Предпазни мерки

Експертите призовават хората да вземат предпазни мерки срещу вдишването на фини прахови частици, особено по време на зимния сезон, когато замърсяването е по-високо. Ето как хората могат да се предпазят:

Носене на маска или шал: При излизане на открито, е препоръчително да се носи маска или шал, които могат да филтрират въздуха и да осигурят безопасно дишане.

Ограничаване на активността: Хората трябва да ограничат активността си на открито, особено в близост до замърсени зони с висока концентрация на прахови частици. Дълбокото вдишване може да увеличи риска от сериозни здравословни проблеми.

Намаляване на употребата на пластмаси за еднократна употреба: Всеки може да даде своя принос към намаляване на замърсяването и горските пожари, като намали използването на пластмаси за еднократна употреба.

Спазването на тези предпазни мерки може да помогне на хората да се предпазят от вредните ефекти на фините прахови частици върху здравето им.

Страхотна0%

Добра0%

Неутрална0%

Лоша0%

Ужасна0%

© 2024 IZISKANA.com - Бъди изискана!
Уеб дизайн от HEXTECH.bg | Част от медийна мрежа HEXMEDIA.bg